• Putem scapa de politicieni!!!


  Tot ce trebuie este sa ne uitam (din nou) in istorie, la democratia din Atena.

  Aceea era democratie! Secretul, bagat cu grija sub pres?! SORTITIA = Alegerea prin LOTERIE a oficialilor si a membrilor diverselor foruri.

  Cum au ajuns atenienii la acest sistem? Dand cu capul de pragul de sus.

  Constatand pe pielea lor apucaturile celor care, odata ajunsi la putere, nu mai puteau fi dati jos decat cu sabia, au gasit solutia trasului la sorti.

  In acest fel, cramponarea de putere era exclusa, iar sistemul de separare a puterilor creat de ei a facut ca o asezare de sute de mii de oameni sa poata fi condusa eficient acum mai bine de doua milenii.

  Da, ati citit bine. In Atena exista o democratie directa, in care toti cei care doreau, puteau sa se implice. Detalii aici.

  Prin opozitie, sistemul actual al reprezentarii politice isi are originea in sistemul republicii romane si NICIDECUM in democratia ateniana.

  Calificarea ca „democratice” a regimurilor politice actuale este in fapt o propaganda penibila.

  Avem la conducere o „aristocratie” politica, care devine toxica in combinatie cu interesele economice si financiare constituite in grupuri de lobby.

  Odata cu ridicarea partidelor politice care au preluat puterea legislativa, s-a deschis calea pentru grupurile de lobby sa actioneze mai direct, rezultand o concentrare de putere politica si interese economice si financiare care au eliminat ultimele ramasite de democratie din sistem.

  Istoria se repeta. Imperiul roman s-a prabusit din cauza decandentei interne si a concentrarii puterii in mainile catorva oameni puternici si bogati, consecinta inerenta a unui sistem eletoral reprezentativ.

  Unele tari, ca si multe orase si comunitati au facut deja pasul catre un sistem democratic acum mai bine de 100 de ani, introducand referendumul obligatoriu la initiativa cetatenilor. Cele mai cunoscute exemple sunt Elvetia si jumatate din statele SUA.

  Apare si o evolutie catre democratizare prin introducerea unor parlamente alese prin loterie. Principalul motiv pentru aceste deziderate este cresterea neincetata a intereselor economice si financiare si a influentei acestora asupra puterii legislative. Prin acest sistem, desi avem tot un sistem reprezentativ, factorii de decizie nu vor mai fi politicieni de cariera, ci cetateni obisnuiti care vor avea in fata numai un mandat si nu isi vor putea face o cariera din acesta. In acest fel, tentatia de a pune mai presus de onoare realegerea este eliminata. Tot astfel, deciziile ce trebuiesc luate nu vor mai putea fi influentate de teama de scadere in popularitate, de vreme ce nu va mai exista o urmare a carierei. Coruptia iarasi va fi la cote minime.

  Incercari de aplicare a desemnarii unor organe deliberative sau executive prin loterie (sa o numim si noi „sortitie”) au fost facute.

  Cele in care s-a incercat alaturarea unor grupuri de cetateni alesi prin sortitie si a unor politicieni s-au soldat cu rezultate dezamagitoare pana acum (Irlanda, Islanda). Cauzele sunt de natura evidentei, politicienii care se simt amentintati uzeaza de toate tertipurile pentru a discredita ideea.

  Un exemplu de obstructionare facut de factorii politici este propunerea unui nou sistem electoral in British Columbia, unde un corp de cetateni alesi prin sortitie a facut o propunere motivata si a prezentat-o concetatenilor  printr-un referendum.

  Desi majoritatea a votat propunerea (57,7%), politicienii au impiedicat aplicarea, prin impunerea unui prag de 60%. In acest fel propunerea nu a fost implementata.

  Politicienii tind sa implice publicul in decizie numai atunci cand sunt de asteptat pierderi politice indiferent de decizia luata. In acest fel arunca raspunderea pe umerii majoritatii, pentru a nu suferi pierderi de imagine.

  Aceeasi lupta s-a dus de decenii impotriva referendumurilor cu rezultate obligatorii. Dupa cum probabil stiti, institutia referendumului este ridicola in Romania, exemplul elocvent fiind referendumul privind micsorarea numarului de parlamentari, care, desi votat cu o majoritate covarsitoare, nu a avut niciun efect.

  Cenzurarea rezultatelor referendumurilor de catre politicieni este astfel o palma data asa-zisei democratii si implicit corpului electoral.

   

  Surse:

  „Sortition as a democratic system to appoint a real citizens’ representation, also called „citizens’ jury””

  Democracy Through Multi-Body Sortition:   Athenian Lessons for the Modern Day

   

   


  468 ad