Statuie pentru Pacala


COMUNICAT DE PRESĂ

 

Bucureşti, 09.06.2016

 

Asociatia Civicus România, lanseaza proiectul “Pacala merita o statuie!!!”.

În contextul actual, proiectul îşi propune sa (re)aduca in fata publicului spiritul romanesc reprezentat prin sugubatul Pacala.

Nu numai Till Eulenspiegel, bravul soldat Svejk, Tartarin din Tarascon si altii merita sa aiba statui si muzee, ci si al nostru erou popular.

Vom finanta proiectul cu ajutorul publicului milostiv, care este rugat sa ne sprijine in acest demers, caci dregatorii nu l-au avut niciodata la inima pe Pacala.

Oricine ne este alaturi poate contribui cat de putin la strangerea fondurilor necesare.

Acum, cand coruptia, hotia, ocaua mica, dubla masura si oranduielile strambe ne apasa, e timpul sa ne reamintim de Pacala si sa ii dam locul pe care il merita.

Pentru mai multe informatii privind campania de strangere de fonduri si derularea proiectului, vizitati www.civicus.ro

………………………………………………………………………………………………………………….

Civicus Romania considera ca globalizarea ne-a scos in fata suficiente „cadouri”, in care nu ne regasim, drept pentru care dorim sa dam o replica prin promovarea – inainte de a fi uitat – a eroului popular Pacala, cel care a inteles sa satirizeze lacomia, coruptia si formele fara fond, fiind reprezentativ pentru societatea noastra trecuta si prezenta.

Credem ca  pastrarea traditiilor noastre trebuie sa aiba prioritate in fata modelelor de import.

Asa cum germanii au stiut sa il cinsteasaca pe Till Eulenspiegel, cehii l-au imortalizat pe bravul soldat Svejk – si exemplele pot continua cu Tartarin din Tarascon,  Cyrano de Bergerac, etc. –  este de datoria noastra sa promovam elementul autohton, mai ales ca acesta nu este cu nimic mai prejos.

De ce acum?

Pentru ca hotia, coruptia, lacomia, se ivesc la toate colturile.

Pentru ca inca nu este prea tarziu sa punem o stavila in calea uitarii, sa afirmam ca si poporul acesta are eroi care merita atentie, ca turistii straini pot afla nu numai despre Dracula, ci si despre personaje mai sugubete.

Pentru ca pe masura ce generatiile se schimba, este nevoie de un locsor in care omul sa poata cugeta la ceea ce au vrut sa ne transmita inaintasii prin pilde si arhetipuri.

Consideram ca o atractie turistica in plus, una care sa fie legata direct de Romania, nu strica. Fie ca va fi amplasata la Muzeul Satului, fie ca vreo piata din Bucuresti o va gazdui, statuia propusa nu va face decat sa infrumuseteze orasul si sa descreteasca fruntile trecatorului, fie el bucurestean grabit si apasat de griji, om venit cu daraveri la capitala sau turist dornic de descoperiri locale.

Intentia noastra: Sa realizam o statuie integrata in peisajul cotidian, reprezentandu-l pe Pacala in marime naturala, cu usa in spate, plasata intr-o zona aglomerata – gara, metrou, centru vechi, Unirii, Piata Victoriei…. Muzeul Satului, etc… locatia o vom alege conform dorintei voastre si disponibilitatii… veti vota si vom ierarhiza.  Asteptam si propuneri de la public si de la autoritati.

Suma preconizata pentru implementarea proiectului este de circa 25.000 Euro, suma pe care speram ca o vom strange cu ajutorul vostru, al publicului. Veti putea fi alaturi de noi pe tot parcursul acestei epopei….

Pasii:

1  – Strangem banii necesari prin crowdfunding, cu ajutorul dumneavoastra. Orice suma, cat de mica ne poate ajuta. Direct in cont mentionand – Pacala -, din site direct prin butonul „Donate” – , sponsorizari, etc.. Vom publica numele donatorilor care doresc acest lucru.

2 – stabilim locatia dorita si contactam autoritatea competenta

3 – facem un concurs de idei si alegem executantul ansamblului

4 – o minicampanie si promovarea proiectului

5 – pe tot parcursul raportam cat am strans si cum am folosit fondurile obtinute


468 ad

20 Comments

 1. SENDROIU IOAN

  VA ROG SA LUATI LEGATURA CU AUTORITATILE LOCALE CEPTURA EROUL NATIONAL PACALA ETE UN BREND AL NOSTU. SUNTEM SINGURA LOCALITATE DIN TARA CARE PUTEM DEMONSTRA CU DOCUMENTE DE ARHIVA CA PACALA A FOST UN PERSONAJ REAL SI CARE A INCERCAT SA-L PACALEASCA CHIAR PE DOMNUL TARII.
  NUMAI IMPREUNA PUTEM FACE CEVA

  • serbano

   Multumim pentru interesul aratat si pentru informatie. Suntem convinsi ca numai impreuna putem reusi.

 2. Super idee…cum procedez cu o contribuție online? Si cum se poate ști cu certitudine ca acest proiect va fi dus la bun sfârșit?

 3. Privitor la certitudinea ducerii la bun sfarsit a proiectului, aceasta depinde de numarul celor care vor fi alaturi de noi in acest demers.
  Daca doriti sa va implicati in realizarea proiectului nu numai sub aspect financiar, va asteptam alaturi de noi.
  Pentru o contributie online, in cazul in care aveti un cont Paypal, puteti folosi butonul „Donate” din partea de sus stanga a paginii, mentionand proiectul. In cazul in care aveti acces online la contul dvs., vizitati pagina „Contributii/Sponsorizari/Donatii” unde exista numarul de cont in care puteti vira online suma dorita. Va vom tine la curent cu evolutia proiectului si, in cazul nedorit in care nu vom strange intreaga suma necesara/nu vom putea realiza proiectul, va vom restitui contributia.
  Daca doriti sa cunoasteti amanunte privind stadiul proiectului, va rugam sa ne contactati.

 4. Este sigur proiesctul !! evident voi dati banii si noi va vom anunta ca..v am pacalit !!

 5. Buna ziua sunt artist plastic din bucuresti am restaurant mai multe monumente
  am construit si proiectat mai multe statuii prin tara
  am participat la proiectarea si desenarea fantanilor arteziene de la Unirii
  As vrea sa realizez statuia lui pacala

  • Sunteți artist plastic sau ne păcăliți. Aveți „restaurant” sau ați ”restaurat”. „Mai multe statui” nu „mai multe statuii”. De ce doar „Unirii” cu nu și „bucurești”, „păcală”

 6. Propun ca statuia sa fie asezata in fata GUVERNULUI ROMANIEI

 7. Excelent.Poate fi si la Cotroceni.E tot la fel.

 8. carmen

  Contactati pe doamna primar Firea,poate o amplaseaza in fata primariei capitalei,la intrarea in parcul CISMIGIU

 9. carmen

  Poate doamna Primar Firea ar fi de acord sa si sustina proectul care mi se pare foarte interesant in comparatie cu impodobirile stradale de prost gust [ex.de pasti]

 10. Condrat Plesca

  Fratii mei de peste prut, va iubesc, si va salut, Dumnezeu sa va ajute, de cele pornite, si s-ajungeti in finala, cu personagul Pacala.
  Noi cei din Republica Moldova, deja traim in Tara lui Pacala, muncim din greu, dar primim cu socoteala. A-l nostru Pacala c-am agramat Republica ne-a privatizat, si in numele lui IVAN, si Dodon, a pus poporul la pripon.Va rugam pe cei din Tara, sa-l trimita pe-al vostru Pacala, poate este mai cinstit, si nu se tine de amagit.Asteptam raspuns la biroul lui Tindala, dar de fapt, si el insala.

Leave a Reply